Äventyret fortsätter…

Igår skulle det ha regnat, men eftersom vädret såg bra ut på morgonen tog vi en promenad genom Central Park upp mot American Museum of Natural History. Vi köpte bagels och smoothies på vägen och satte oss på en bänk i parken och åt. Central Park är verkligen vacker nu om hösten, även om vi kanske är här lite i senaste laget för att se de riktigt riktigt röda löven. Vi har varit i parken tidigare, men nu gick vi lite längre och passerade ”the lake” där de har små vattensköldpaddor.

Vi tänkte spendera förmiddagen på museumet, ett par timmar eller så, och sedan dra vidare och shoppa, men vi hade inte räknat med hur stort det var! Fyra våningar med dinosaurier, rymdutställningar, olika folkslag, djur från olika delar av världen. Alla utställningar verkade fantastiska, men eftersom det var så mycket och vi var lite för trötta för att spendera hela dagen där så fick man välja vad man ville lägga lite energi på och vilka utställningar man mest bara gick igenom.

Min favoritdel var de salar där de visade upp djur från Nordamerika, Afrika, Asien och havet. De har samlat in mängder med djur som stoppats upp på muséet med en, på den tiden, helt ny teknik som får dem att se ut som att de fortfarande lever. Man har sedan byggt upp djurets naturliga miljö i vad som kan liknas vid ett skyltfönster och placerat djuren där. Resultatet blir att du nästan känner att du faktiskt är i Afrika och tittar på lejon, elefanter osv.
Min inre femåring var förstås också fascinerad av dinosaurieavdelningen med dess enorma samling av skelett från förhistoriska djur. 85% av alla skelett som visades på utställningen var riktiga ben.

Två saker slog mig när jag gick runt på muséet. Dels så är arkitekturen underbar, man har verkligen lagt ner tid på detaljer, och dels hur oerhört pedagogiskt allt är. Små skyltar uppmanar en att känna på dinosaurieskallar och jämförelser mellan elefanthud och mammuthud, kartor visar var olika djur bor idag och hur stor deras spridning var tidigare (rätt sorglig läsning i visssa fall) för att bara nämna ett par saker.

Efter muséet gick vi vidare till en Apple store som låg i närheten (alltid kul att kika på deras butiker, de är ju ofta väldigt väldesignade). Sedan var det dags för en välbehövlig middag. Vi hade varit så länge på muséet att det inte riktigt blivit tid för lunch. Middag blev det på hamburgerstället Five Guys vid 5th avenue. Det var riktigt bra hamburgare och god pommes frites, men själva stället kändes väldigt malplacerat där det ligger. Ett typiskt hamburgerställe mitt bland fancy hotell och märkesbutiker. Men New York tycks ju verkligen vara kontrasternas stad.

Trots att vi var väldigt trötta kände vi att det var lite tidigt att gå hem så vi promenerade runt lite i Rockefeller center. Lobbyn där är verkligen magnifik i brist på bättre ord. Målningar i taken, marmor och pelare. På butiksplanet hittade vi en Ben & Jerrys-butik så självklart var vi tvungna att köpa varsin glass och pröva de smaker som inte finns hemma i Sverige.

Efter Rockefeller kände vi att det var dags att börja rulla hemåt. Efter tre dagars promenerande är vi båda helt slut i kroppen så det blev en mysig kväll framför TVn. Idag ska vi ge oss ut och shoppa. De ska tydligen regna, men vi får väl hoppas att det inte blir så illa.

Mmmmm, baaacoooon...

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s